Wandeling langs Stolpersteine in Heerlen

Wandeling langs Stolpersteine in Heerlen

zondag 22 september 2013
Start: 14.00 uur
begraafplaats Akerstraat Heerlen

 

Het Vredesplatform Heerlen en het Dekenaal Missionair Beraad Heerlen organiseren op 22 september as. in het kader van de Vredesweek 2013 een wandeling langs de Stolpersteine nabij het centrum van Heerlen. De wandeling begint om 14.00 uur bij het Joods monument bij de gemeentelijke en Joodse begraafplaats, Akerstraat 35. Op het Joods monument staan de mensen genoemd die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Heerlen zijn gedeporteerd naar concentratiekampen en daar niet van terugkeerden. Martin van der Weerden zal de wandeling begeleiden. De wandeling eindigt op het Pancratiusplein waar in het zaaltje van café Pelt gelegenheid is voor napraten en delen van indrukken en ervaringen.

Onder leiding van hun geschiedenisleraar Martin van der Weerden van het Bernardinuscollege hebben zeven leerlingen het boekje Stolpersteine samengesteld. De ondertitel luidt: ‘Een wandeling door de Joodse geschiedenis van Heerlen tijdens de Tweede Wereldoorlog’.
Stolpersteine (struikelstenen) zijn stenen met een klein plaatje waarop de naam staat van Joodse personen die tijdens de oorlog zijn gedeporteerd. Ze zijn geplaatst in het trottoir voor de huizen waar ze leefden. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig is in 1997 begonnen met het leggen van Stolpersteine in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Hij noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en met je hart en je moet buigen om de tekst te lezen. Het motto is: ‘een mens is pas vergeten als zijn of haar naam vergeten is’.
In Heerlen zijn inmiddels 25 struikelstenen geplaatst en op 23 augustus volgen er nog meer. De Stolpersteinewandeling voert langs de eerste acht adressen, waar deze 25 gedenkplaatjes zijn geplaatst en enkele andere voor deze geschiedenis gedenkwaardige plaatsen.

Het boekje Stolpersteine is het gemakkelijkst te verkrijgen door het te downloaden van de website www.lodewijkfoijer.nl of http://heerlenmondiaal.nl/pdf/Stolpersteine.pdf

Meer informatie:
Vredesplatform Heerlen / HeerlenMondiaal: Harrie Winteraeken
Dekenaal Missionair Beraad Heerlen: Ans Houben
 

terug
 
 
 

Inloggen


 

Andreasparochie
datum en tijdstip 26-01-2020 om 10:00
gebedsweek eenheid van de christenen
meer details

Kerk aan het Tempsplein - Parkstaddienst
datum en tijdstip 02-02-2020 om 10:00
meer details

Pelgrimskerk - Parkstaddienst
datum en tijdstip 09-02-2020 om 10:00
meer details

De Ark
datum en tijdstip 16-02-2020 om 10:00
meer details

 
Snel naar:
__________________
 
________________
Beluister onze kerkdiensten via www.kerkomroep.nl
 
________________
 
________________

 
 
________________
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.