Verslag Studieverlof ds. Jan Soethoudt 2011 Verslag Studieverlof ds. Jan Soethoudt 2011

Samenwerking Parkstad

Tijdens een periode studieverlof in 2011 is door mij (ds. Jan H. Soethoudt - red.) het proces van samenwerking van protestantse gemeentes bestudeerd. Waarbij een belangrijke vraag is: hoe gaat het bij samenwerking en wellicht ook samengaan met de kleine lokale kernen van geloof, of kleine groepen gemeenteleden, in een groter geheel? Om daar iets over te kunnen zeggen, is een aantal wegen bewandeld:

  • Interviews met gemeenteleden van verschillende leeftijden uit de drie Parkstadgemeentes: hoe stellen zij zich een toekomstige lokale kern voor, en wat vinden zij daarin van wezenlijk belang?
  • Interviews met (vertegenwoordigers van) gemeenten in verschillende delen van het land die ook zo’n proces van samenwerking kennen/kenden of daar een visie op hebben: wat zijn hun ervaringen, wat kunnen we van hen leren?
  • Literatuurstudie: hoogleraren praktische theologie, kerkopbouw hebben hun licht over deze vragen laten schijnen, hun visies kunnen behulpzaam zijn.

Het verslag kan gelezen worden als een gesprek: ik stel vragen, krijg antwoorden, reacties, ervaringen, suggesties, adviezen, bemoedigende verhalen, uitingen van twijfel en onzekerheid. Ook de schrijvers van literatuur over kerk, godsdienst, cultuur, gemeenteopbouw zijn als het ware, net als de geïnterviewden, gespreksgenoot.

Ik hoop dat mensen die het verslag lezen ook gespreksgenoot worden. Dat, als u aan het lezen gaat, bedenkt, wat ú in het gesprek gezegd zou hebben, wat u er zelf van vindt, en vooral: hoe u er zelf mee verder kunt in uw eigen situatie.

Het volledige verslag is hier te vinden.

terug
 
 
 
 

Kerk aan het Tempsplein
datum en tijdstip 26-05-2024 om 10:00
via kerkdienstgemist.nl
Zangdienst

 
meer details

Pelgrimskerk
datum en tijdstip 02-06-2024 om 10:00
via kerkdienstgemist.nl
 
meer details

 
Snel naar:
__________________
 
ANBI Informatie
 
________________
 
________________
 
________________

 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.