Veelzijdig concert op Palmzondag

Veelzijdig concert op Palmzondag
Het was een mooie muziekmiddag in de kerk aan het Tempsplein op 29 maart. Ter ere van het gerestaureerde Valckx en Van Kouteren-orgel waren zo’n 80 mensen naar de kerk gekomen om organist Rob Waltmans te horen musiceren, samen met het Sopranenkwartet Amica, bestaande uit: Anke Waltmans, Marie-Claire Lobbes, Irmgard Roebroeks en Ans Slangen.

De musici hadden een veelzijdig programma gekozen, waarin de kwaliteiten van het orgel tot hun recht kwamen en ook de sfeer van Palmzondag goed werd getroffen. Immers: heden Hosanna: morgen kruisigt Hem! Dus klonk het voor de pauze minder ingehouden dan erna.

Als eerste nummer kondigde Sophie Bloemert de Festival Toccata van Percy Fletcher uit 1915 aan; een feestelijk, expressief orgelwerk. Sopranenkwartet Amica zong vervolgens een verjaardagslied voor koning James II to celebrate the glory of this day. Een muzikaal feestje van 2 ½ minuut: Sound the trumpet!

Andere muziekstukken die Rob Waltmans voor de pauze speelde, waren: Divertimento en Tema Antiguo van de Mexicaanse componist Ramon Noble (1925-1999) en twee variaties op een kerstlied van Alexandre Guilmant (gestorven op 29 maart 1911).

Het sopranenkwartet zong enkele bekende koorwerken van R. Vaughan Williams (Voor alle heiligen in hun heerlijkheid) en de hedendaagse componisten L. Cohen (Halleluja) en A. Lloyd Webber (enkele delen uit Jesus Christ Superstar).

Na de pauze opende Rob Waltmans in stijl met het koraalvoorspel O Mensch bewein dein Sünde groß van J.S. Bach. Immers: Bach ist Anfang und Ende aller Musik. Dit is een uitspraak van Max Reger- die later geprogrammeerd stond met een koraalbewerking voor orgel van het lied O Haupt voll Blut und Wunden. Twee Nederlandse componisten waren ook in hun muziek vertegenwoordigd: Hendrik Andriessen en de priester en musicoloog Marinus Waltmans (broer van Rob). Ook speelde Waltmans een werk van een anonieme italiaanse componist uit de 18e eeuw: Elevazione. Amica zong nog twee Engelstalige werken met orgelbegeleiding: Jerusalem van C.H.H. Parry en als slot van het concert The Lord bless you and keep you, een zegenbede van J. Rutter.     
 
Na het concert kwamen de musici naar beneden om het applaus en een attentie in ontvangst te nemen. Ook nodigde scriba Henk Jansen namens de kerkenraad de orgelbouwer Nico van Duren naar voren, evenals de leden van de orgelcommissie (Peter van Buggenum, Ko van de Lagemaat en Wim Mietus). Tevens werd deze middag afscheid genomen van het comité van aanbeveling, bestaande uit: Deken Theo van Galen, ds. Sophie Bloemert, Rob Waltmans en Clemens Oomen. Hierbij hoort ook de naam van oud-burgemeester Piet van Zeil, tot zijn dood in november 2012 betrokken bij de fondswerving.  
 
Het concert en de bijbehorende ontmoetingen vormden een mooie afsluiting van een proces van 7 jaar werken aan de (financiële) voorbereiding en uitvoering van de restauratie van het 84 jaar oude orgel.

Klik hier voor de foto's van het concert.
terug
 
 
 

Inloggen


 

Kerk aan het Tempsplein - Parkstaddienst
datum en tijdstip 02-02-2020 om 10:00
meer details

Pelgrimskerk - Parkstaddienst
datum en tijdstip 09-02-2020 om 10:00
meer details

De Ark
datum en tijdstip 16-02-2020 om 10:00
meer details

Kerk aan het Tempsplein
datum en tijdstip 16-02-2020 om 10:00
meer details

 
Snel naar:
__________________
 
________________
Beluister onze kerkdiensten via www.kerkomroep.nl
 
________________
 
________________

 
 
________________
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.