Hier sta ik...

Hier sta ik...
Een draaiorgeltje, een stoel, een bezem, een kistje, veel dikke boeken, een trainingsjackje en een zwarte toga: met deze attributen wordt de reformator Maarten Luther (1483-1546) tot leven gewekt in de solovoorstelling die theoloog en theatermaker Kees van der Zwaard op 31 oktober 2014 in Heerlen speelde. Het Bernardinuscollege verleende hartelijke medewerking en stelde de aula ter beschikking; enkele leerlingen assisteerden bij de ontvangst en achter de bar na afloop.

Van der Zwaard kwam naar Zuid-Limburg op uitnodiging van de 40-jarige Raad van Kerken Parkstad, in nauwe samenwerking met een van de partners, de Evangelisch-Lutherse Gemeente in deze regio. De voorstelling was de eerste van drie jubileumactiviteiten. Het bleek een goede keus om op deze manier aspecten van de Reformatie in oecumenisch kader voor het voetlicht te brengen. En dat voor jongeren en ouderen.

Luther komt tot leven
Een divers gezelschap verzamelt zich op de avond van Hervormingsdag in de voormalige refter van het Franciscaanse klooster. Daar is geen kansel, dus moet Luther maar gewoon op de grond zijn monoloog beginnen. Dat doet niets af aan de intensiteit van de opening en het vervolg. Een muisstil publiek hoort Maarten Luther aan, wanneer hij zingt en ondertussen het orgel draait en wat later al brevierend in toga zijn psalmen leest.

Soms wordt de toga over de stoel gehangen en gaat het trainingsjasje aan. Zo komt een hedendaagse Maarten tot leven. Hij krijgt een brief van een jeugdvriend met het verzoek te spreken bij diens uitvaart, want “jij bent de enige die ik ken, die nog iets met God heeft.” Dit roept herinneringen op; het kistje gaat open. Het terugkijken is ook moeilijk, omdat er in de vriendschap het nodige is misgegaan. Jaloezie, verraad, een bal door het roosvenster van de kerk… Wie heeft schuld, wie zwijgt, wat doet dit met mensen onderling, wat betekent dit voor de wereld waarin mensen samenleven? Schuld, spijt en vragen: hoe staan de Maarten van vroeger en de Maarten van nu daarmee tegenover God?

De dikke boeken, haast niet te tillen, worden één voor één opengelegd door Maarten, gekleed in zwart-wit. Het wordt balanceren tussen de bladzijden. Want: wat heb je aan dit weten? “Aus tiefer Not schrei ich zu Dir…”

Na ruim een uur zijn de scherven opgeveegd, komen het dansen en vechten tot een einde en klinken vertrouwenwekkende woorden uit de mond van Maarten Luther, die in zijn Bijbel leest over een genadig God. Hoe krachtig is de psalm.

Waardering
Na afloop klinkt voluit applaus voor Kees van der Zwaard als dank voor deze bijzondere voorstelling. Zoveel thema’s en gedachten komen voorbij, dat één keer kijken en luisteren eigenlijk niet voldoende is. Sommige bezoekers vertrekken meteen naar huis met een hoofd vol woorden en muziek. Anderen praten in de docentenkamer nog wat na, in gezelschap van Kees. Enkele katholieke toehoorders vragen naar boektitels om de Luther van toen nader te leren kennen. Sommige leerlingen hebben binnenkort een schoolonderzoek en wat zij nog niet weten, weet hun docent nu al: Luther komt aan bod! In de aula wordt ondertussen alles weer opgepakt en ingeladen, ook het orgeltje van ruim 200 kilo.

Dag Luther: hier stond jij – en hoe!

Bekijk de foto's.
terug
 
 
 

Inloggen


 

Andreasparochie
datum en tijdstip 26-01-2020 om 10:00
gebedsweek eenheid van de christenen
meer details

Kerk aan het Tempsplein - Parkstaddienst
datum en tijdstip 02-02-2020 om 10:00
meer details

Pelgrimskerk - Parkstaddienst
datum en tijdstip 09-02-2020 om 10:00
meer details

De Ark
datum en tijdstip 16-02-2020 om 10:00
meer details

 
Snel naar:
__________________
 
________________
Beluister onze kerkdiensten via www.kerkomroep.nl
 
________________
 
________________

 
 
________________
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.