Geslaagd Liedboekfestival

Geslaagd Liedboekfestival

Op zaterdag 25 mei jl. is in Monnickendam het nieuwe liedboek zingen en bidden in huis en kerk gepresenteerd. Vanuit Zuid-Limburg waren Sophie Bloemert en Ko van de Lagemaat bij dit protestantse feestje aanwezig.

 

Je moet er wat voor over hebben …maar dan heb je ook wat: een nieuw Liedboek!
Rond 10 uur stappen we op zaterdag 25 mei de Grote Kerk van Monnickendam binnen; na een busreis van ruim 4 uur, die startte in Maastricht. We zijn goed op tijd om nog een zitplaats te kunnen vinden, zij het zonder zicht op het podium, maar gelukkig zijn er tv-schermen. Het lukt zelfs nog om een beker koffie te scoren en al veel bekenden te zien. Om precies half elf begint de feestelijke presentatie van het liedboek. Na enkele toespraken en het aanbieden van ‘eerste’ exemplaren aan vertegenwoordigers van de acht betrokken kerkgemeenschappen (ook 2 in België) en de samenleving (onder wie de burgemeester van Monnickendam) gaan we meteen het liedboek zingend verkennen. We zingen met begeleiding van orgel, brassband of combo en in afwisseling met kinderkoren en de Sweelinckcantorij. Het klinkt fantastisch: er wordt uit volle borst gezongen door zo’n 1000 mensen. We laten ons verrassen door psalmen in beurtzang, canons, negro spirituals, Taizéliederen, goede oude bekenden, maar ook nieuwe wijzen. Dit is een goed begin!

Daarna zwerven we door het centrum van het stadje. De inwoners van Monnickendam zijn  gastvrij voor zo’n kleine 2000 gasten, die op diverse plaatsen reiken naar een lekker lunchpakket. Velen zoeken meteen de stands waar de nieuwe rood-gele, blauw-groene en luxe uitgevoerde liedboeken te koop zijn. Het gaat er gemoedelijk aan toe en: de zon schijnt!

Tijdens de workshops die ’s middags bezocht kunnen worden, wordt de nieuwe aankoop meteen gebruikt. Wij zingen in de RK kerk oude en nieuwe psalmen en kiezen in de Grote Kerk samen met Christiaan Winter voor nieuwe liederen uit het totaal van 1016. Omdat de Doopsgezinde Vermaning alle fans van Anglicaanse liederen niet bergen kan, wijken wij voor de laatste workshop uit naar Paleis Noordeinde, waar we Kees Posthumus ontmoeten. Hij vertelt op zijn eigen manier over schepping, zondvloed (lekker buitje!)en de uittocht. Vervolgens zingen wij de bijpassende liederen uit de rubriek ‘bijbelse vertelliederen’, begeleid door accordeon. Rond de haven besluiten we dit Liedboekfestival; we zingen elkaar toe: “Vaya con Dios en A Dieu”!

Tijdens de busreis terug naar het zuiden is er genoeg tijd om het hele boek door te bladeren. We vinden vertrouwde liederen terug in nieuwe rubrieken, zoals levensreis, vrede, oogst of gerechtigheid. Medepassagiers zingen alvast nieuwe melodieën voor. We tellen nogal wat Oosterhuisliederen, inmiddels bekend uit onze eigen Heerlense liedmap. En we bedenken: eigenlijk had ook een vertegenwoordiger van de RK kerk een exemplaar uitgereikt moeten krijgen. Stel je voor: de bisschop van Haarlem-Amsterdam met zo’n mooi rood-geel boekje in handen: mooi beeld van oecumene, toch?

’s Avonds weer thuis zeggen we: het is een prachtig protestants feestje geweest. Wie er niet bij was, heeft echt wat gemist.
Maar er komen gelukkig veel kansen tot nadere kennismaking, hopelijk snel in de eigen gemeente, maar ook in de regio. Want in oktober zullen, onder auspiciën van de classis, op zaterdag 12 oktober (Weert) en dinsdagavond 29 oktober (Maastricht) bijeenkomsten worden gehouden rond het nieuwe Liedboek, uiteraard met veel samenzang.

Klik hier om een paar foto´s te zien: Liedboek fotoalbum

terug
 
 
 

Inloggen


 

Andreasparochie
datum en tijdstip 26-01-2020 om 10:00
gebedsweek eenheid van de christenen
meer details

Kerk aan het Tempsplein - Parkstaddienst
datum en tijdstip 02-02-2020 om 10:00
meer details

Pelgrimskerk - Parkstaddienst
datum en tijdstip 09-02-2020 om 10:00
meer details

De Ark
datum en tijdstip 16-02-2020 om 10:00
meer details

 
Snel naar:
__________________
 
________________
Beluister onze kerkdiensten via www.kerkomroep.nl
 
________________
 
________________

 
 
________________
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.