Dankbaar na succes Serious Request

Serious Request Kerken Parkstad
Dankbaar na succes Serious Request

De opbrengst van de acties van de kerken in Parkstad voor Serious Request was zelfs voor Hanne-Maria Minderhoud een verrassing. “Meer dan € 20.000, daar leken we op een gegeven moment wel op af te stevenen. Maar dat het in de € 30.000 zou worden, nee, dat had ik nooit gedacht. Geweldig, krankzinnig. Wat een opbrengst.” Op de cheque die uiteindelijk in het Glazen Huis werd aangeboden stond het bedrag van € 31.615,82. Maar er komen nog steeds bedragen binnen en de verwachting is dat het uiteindelijke bedrag zal uitkomen rond de € 33.000.

Hanne-Maria kijkt met een voldaan gevoel en vol dankbaarheid terug op de acties. Nooit eerder gingen kerken samen aan de slag voor Serious Request. “Het is dus echt een topprestatie geweest. Dankzij al die mensen die zich ervoor hebben ingezet en vooral ook hebben doorgezet op momenten dat het moeilijk was. Dankzij onze inzet worden jonge mensen in oorlogsgebieden geholpen. Voor hen hebben we dit geld bijeengebracht, met de totale opbrengst kunnen heel veel jongeren geholpen worden. Ik vind het totale bedrag van 7,5 miljoen euro enorm. Het is minder dan voorgaande jaren, maar het gaat ook om een ‘stille ramp’. Ik ben daarin helemaal niet teleurgesteld, integendeel. Daar kan veel mee gedaan worden door het Rode Kruis in gebieden waar ze het keihard nodig hebben.”

Evaluatie

De kerstdagen zat ze lekker thuis op de bank, na alle drukte en inspanningen. Maar inmiddels is ze alweer met de evaluatie aan de slag, want afgezien van het financiële resultaat is er natuurlijk ook een behoorlijke ervaring opgedaan en daar kunnen andere organisaties hun voordeel mee doen. “De communicatie had uitgebreider gemoeten. Daar hadden eigenlijk veel meer mensen op moeten zitten. Het was een enorme klus om op diverse manieren alle acties en wat er speelde, bekend te maken. Ik kreeg op een gegeven moment zelfs een hekel aan Twitter en Facebook omdat er zoveel op gezet moest worden.“ Een andere belangrijke constatering betreft de samenwerking tussen verschillende kerkgenootschappen. “Er had al in een veel eerder stadium gewerkt moeten worden aan de manier waarop we dit zouden aanpakken, om de visies en zo meer op elkaar af te stemmen.” De totale evaluatie is nog niet afgerond, daar wordt nog steeds aan gewerkt. In ieder geval werd er in Breda, waar Serious Request dit jaar gehouden wordt, opgekeken van de enorme hoeveelheid werk die in Heerlen/Parkstad was verzet voor de inbreng van de kerken.

Drie grote activiteiten

Afgezien van allerhande kleinere acties waren er drie grote in het oog springende activiteiten: de bijbelleesmarathon tijdens welke de hele bijbel gelezen werd, de Preek van de Leek waarvoor vier bekende Limburgers naar de Kerk aan het Tempsplein in Heerlen kwamen en de pop-upkerk ‘FF serious’ die tijdens Serious Request, dus van 18 december tot kerstavond, in een pand aan de Akerstraat was ingericht. Het Bijbellezen, eind oktober in het Savelbergklooster, was een enorm succes. Dag en nacht werd er gelezen en er deden mensen van veel verschillende denominaties aan mee. En de opbrengst was grandioos (€ 8.000,00). De Preek van de Leek trok heel veel niet-kerkelijken naar Heerlen om te luisteren naar wat gouverneur Theo Bovens, oud-Kamerlid Jan de Wit, presentatrice-schrijfster Marcia Luyten en politica Petra Stienen te zeggen hadden. En wie kwam betaalde grif een tientje voor het goede doel.

Pop-upkerk

En dan de pop-upkerk. Een nieuw fenomeen. We kennen al pop-upwinkels en pop-uprestaurants, maar nu werd er dus een ‘kerk’ ingericht, een stilteplek, een plek om te praten, even op adem te komen. “We hebben niet die aantallen mensen getrokken waar we eigenlijk op gehoopt hadden, dat neemt niet weg dat het een enorm succes was. Van alle mensen die er kwamen – en ik heb er echt geen getallen bij hoor – was ongeveer 25% van buitenaf, dus mensen die Serious Request bezochten en even binnenliepen in de pop-upkerk. Driekwart van de bezoekers kwam uit eigen gelederen. Daar gebeurde echter ook heel veel. Mensen van verschillende kerken kwamen – net als bij het bijbellezen – met elkaar in contact en hadden de gelegenheid om van gedachten te wisselen. Een praatje bij een kop koffie of thee. Het was heel mooi om te zien hoe zich dat ontwikkelde. Er zijn mooie gesprekken geweest met jongeren, met medewerkers en onderling. Ik vond het geweldig hoe iedereen zich inzette om van de pop-upkerk iets moois te maken. Er hing een geweldige sfeer. Mensen die anders naar de Pancratius waren gegaan (de kerk was tijden SR gesloten, red.) kwamen nu naar de stilteruimte om een kaarsje op te steken.”

Zichtbaarheid kerken

Tijdens Serious Request hebben de kerken in Parkstad zich duidelijk gemanifesteerd, ze hoorden er heel duidelijk bij. “Daarom was het zo leuk dat we op 20 december ook met veel genoegen onze cheque konden overhandigen bij het Glazen Huis. Eerst zag het er niet naar uit dat er veel aandacht aan zou worden geschonken. Maar er werd door dj Domien Verschuren (Giel Beelen en Paul Rabbering, de andere twee dj’s van het Glazen Huis, lagen te slapen na een actieve nacht) een praatje gemaakt en Karin van Solkema heeft de cheques, namens iedereen, overhandigd. En met het plaatje ‘Glory’ van U2 werd dat wereldkundig gemaakt. Het was echt een heel leuk moment”, vertelt Hanne-Maria. Er waren heel veel activiteiten in Heerlen tijdens Serious Request. De ‘kerk’ hoorde daar heel duidelijk bij. “We zijn heel zichtbaar geweest. Op 3FM, maar ook in de media. Het was heel duidelijk dat wij er waren, de kerk was zichtbaar. De pop-upkerk stond op de bordjes en op de plattegrond, we hielden ons niet achteraf, maar stonden centraal. Ja, dit is een heel andere manier van ‘kerk zijn’, zo kan het dus ook.”

Trots

De droom van Hanne-Maria om tijdens Serious Request dit te doen, is uitgekomen. “Ik geloof dat het niet alleen voor mij, maar voor heel veel mensen een enorme beleving is geweest. Er is enorm veel werk verricht, heel veel mensen hebben zich ingezet en dat heeft tot dit resultaat geleid. We mogen trots zijn op onszelf.”

Filmpje!

Bekijk hier het filmpje van de aanbieding.

terug
 
 
 

Inloggen


 

Andreasparochie
datum en tijdstip 26-01-2020 om 10:00
gebedsweek eenheid van de christenen
meer details

Kerk aan het Tempsplein - Parkstaddienst
datum en tijdstip 02-02-2020 om 10:00
meer details

Pelgrimskerk - Parkstaddienst
datum en tijdstip 09-02-2020 om 10:00
meer details

De Ark
datum en tijdstip 16-02-2020 om 10:00
meer details

 
Snel naar:
__________________
 
________________
Beluister onze kerkdiensten via www.kerkomroep.nl
 
________________
 
________________

 
 
________________
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.