Consuminderhuis Landgraaf wint Dr Poelsprijs

Consuminderhuis Landgraaf wint Dr Poelsprijs
De gelukkige winnaar van de Dr Poelsprijs 2017 is het Consuminderhuis in Landgraaf met als drijvende kracht Annemiek van Deursen.
Op 1 juni jl. is tijdens een studiedag van de Dienst Kerk & Samenleving van het bisdom Roermond op Rolduc voor de derde keer de Dr Poelsprijs uitgereikt.
Bisschop Wiertz en gouverneur Bovens overhandigden een geldbedrag van € 1000,00 en een klein kunstwerk aan Annemiek en een collega.
 
Deze stimuleringsprijs is een initiatief van het Limburgs Diaconaal Fonds, bedoeld om kleinschalige diaconale en sociale projecten in de provincie Limburg zichtbaar te maken.
Uit het juryrapport:
 
De kracht van verbondenheid is het thema van deze dag. Die kracht heeft de jury  - vorige week bijeen in Venray, de geboorteplaats van Dr Poels -  in alle 21 genomineerde projecten met handen kunnen tasten. Het was een genot alle verhalen te lezen en we zijn opnieuw onder de indruk van de grote inzet van mensen om elkaar te helpen in onze Limburgse samenleving.
Om het even wat meer kerkelijk te benoemen: het heilig Jaar van de Barmhartigheid mag officieel gesloten zijn; de geest van omzien naar elkaar, van zorg en aandacht voor naasten blijft inspireren. En laat ik daaraan mogen toevoegen – met het zicht op het komende Pinksterfeest -  dat dit ook een oecumenische geest is. Over muren van gebedshuizen heen kunnen we elkaar ontmoeten en bemoedigen. Als we ergens kunnen ervaren dat er meer is dat ons bindt, dan wat ons scheidt, dan is dat in het diaconaat, wat je noemt corebusiness van de kerk.  De projecten getuigen ervan. En we zien dat inspiratie  over regio- en landsgrenzen heen kan reiken en bepaald niet gebonden is aan een kerkelijke of gelovige  setting . Overal gaat het om ‘’sociaal’’ – als gewoonste zaak van de wereld.
 
Kent u het verhaal over de vis en de hengel? Wanneer je iemand wil helpen, kun je kort door de bocht gezegd, twee dingen doen: je kunt een vis geven, of een hengel, zodat iemand zelf kan leren hoe een vis te vangen. Met andere woorden: zelfredzaamheid vergroten, eigenwaarde  versterken, ook op langere termijn. Dat geldt voor iedereen, zij het op verschillende manieren.
Als je bijv. weinig geld hebt, kun je leren hoe je toch een gezonde maaltijd kunt koken. Als je voldoende geld hebt en gewend bent om iets dat kapot is, snel weg te gooien, kun je leren wat duurzaamheid is en hoe dat toe te passen. Iedereen kan vaardigheden leren, zodat we richting een circulaire economie kunnen gaan, die beter is voor milieu en klimaat. Die maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen we allemaal. Meer dan tien jaar geleden was het project verrassend nieuw en het concept is inmiddels op meerdere plaatsen uitgerold.   Met als motto: alles is gratis, maar niet voor niets! Dus niet consu-meren, maar consuminderen. Daarom is de eerste prijs voor het Consuminderhuis.
 
Er waren ook prijzen voor Vrienden van Pieterke in Eijsden (2e prijs) en een kunstproject voor ouderen met dementie van Tienneke Ponjee in Venlo (3e prijs). Het deze winter gestarte project Noaberkids in Roggel ontving van de jury een aanmoedigingsprijs.
Andere genomineerden uit de regio Parkstad waren de actie Kinderwens uit Voerendaal/Kunrade en de Andreasparochie in Heerlen.
   
De Dr Poelsprijs, genoemd naar de legendarische aalmoezenier voor sociale zaken in het bisdom Roermond, werd in 2013 voor het eerst uitgereikt; toen was het Exodushuis in Heerlen de winnaar. In 2015 was de gelukkige winnares pastor Fien Cruts van het wijkpastoraat in Heerlen.
 
Zie ook:
"www.limburgsdiaconaalfonds.nl"
"www.pausfranciscusgroepen.nl"
 
terug
 
 
 

Inloggen


 

Kerk aan het Tempsplein - Parkstaddienst
datum en tijdstip 02-02-2020 om 10:00
meer details

Pelgrimskerk - Parkstaddienst
datum en tijdstip 09-02-2020 om 10:00
meer details

De Ark
datum en tijdstip 16-02-2020 om 10:00
meer details

Kerk aan het Tempsplein
datum en tijdstip 16-02-2020 om 10:00
meer details

 
Snel naar:
__________________
 
________________
Beluister onze kerkdiensten via www.kerkomroep.nl
 
________________
 
________________

 
 
________________
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.