500 jaar Reformatie in het Maasland

500 jaar Reformatie in het Maasland
Podiumkerkje Grevenbicht brengt expositie

Op 31 oktober 1517 – nu 500 jaar geleden – bevestigde Maarten Luther 95 stellingen op de deur van de slotkapel te Wittenberg. Deze handeling wordt algemeen beschouwd als het begin van de Reformatie. En die gebeurtenis met meer over Luther krijgt u als eerste te zien bij een bezoek aan deze bijzondere expositie. Direct erachter in het centrum van het kerkje vindt u het absolute topstuk, het oudste in het Maasland bekende geschrift van Luther: de Kirchen Postilla uit circa 1545, rijk geïllustreerd met gravures en ingebonden met fragmenten middeleeuws handschrift.

Rondom dit unieke boek staan zogeheten Lutherbijbels uitgestald, stuk voor stuk juweeltjes. De geschriften die herinneren aan Luther zijn overwegend afkomstig uit particulier bezit; en dat geldt ook voor de fraaie collecties familiebijbels, trouwbijbels, bijbels uit het dagelijks gebruik en de serie gebedenboeken en zangbundels uit vervlogen tijden. Hier vindt men ook een inbreng uit de mooie collectie ‘Niessen/Van der Laan’ die in 2011 aan de Stichting PKG (Podiumkerkje Grevenbicht) is geschonken.

De expositie geeft vervolgens een beeld van de relatie van kasteel Obbicht met de hervorming langs de Maas. Ten slotte laten de drie oude protestantse kerkjes aan de Maas – Urmond, Grevenbicht en Stevensweert – hun schatten zien, bijzondere objecten die vaak voor het oog verborgen blijven. Uit Stevensweert is er onder meer de Statenbijbel uit 1682, gedrukt bij Hendrick en Jacob Keur. Urmond brengt onder andere het oude gemeentezegel uit 1817. En natuurlijk zijn er de afbeeldingen van deze drie kerkjes, schilderijen en pentekeningen, waaronder een houtskooltekening van het Grevenbichtse kerkje, gemaakt door Patric Creighton.

Komt dat zien! Het is zeldzaam dat zoveel unieks uit ‘500 jaar Reformatie in het Maasland’ bijeen is gebracht en kan worden bekeken.

De expositie wordt op zaterdag 4 november 2017 om 14.30 uur geopend door ds. Sophie Bloemert, predikant en regionaal adviseur classicale vergaderingen Zuid-Nederland. Dat kan natuurlijk niet zonder het orgel voluit te laten horen, bespeeld door Annie Niessen. Ook op andere expositiedagen zal het orgel omstreeks 15.00 uur muziek uit de protestantse traditie ten gehore brengen. Die andere dagen zijn zondag 5 en donderdag 9 tot en met zondag 12 november 2017, telkens van 13.30 uur tot 17.30 uur. De toegang is vrij.
terug
 
 
 

Inloggen


 

Kerk aan het Tempsplein - Parkstaddienst
datum en tijdstip 02-02-2020 om 10:00
meer details

Pelgrimskerk - Parkstaddienst
datum en tijdstip 09-02-2020 om 10:00
meer details

De Ark
datum en tijdstip 16-02-2020 om 10:00
meer details

Kerk aan het Tempsplein
datum en tijdstip 16-02-2020 om 10:00
meer details

 
Snel naar:
__________________
 
________________
Beluister onze kerkdiensten via www.kerkomroep.nl
 
________________
 
________________

 
 
________________
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.