Van de Redactie

Drieluik 140 (mei 2025)

Het zal u niet verbazen dat voor dit meinummer gekozen is voor het thema ‘Bevrijding’. In het verlengde daarvan liggen de begrippen vrede en vrijheid. Deze maand is het 80 jaar geleden dat er een einde kwam aan de oorlog en bezetting met en door nazi-Duitsland. We mogen deze jarenlange vrede met vreugde vieren, maar weten ook dat er in die tachtig jaar altijd wel ergens in de wereld oorlog was. We beseffen, vooral de laatste tijd, dat het begrip ‘vrijheid’ betrekkelijk is. Hoe vrij zijn we als de machthebbers in de wereld oorlogen kunnen ontketenen, zonder dat iemand dat kan verhinderen? En hoe vrij is de wereld als één man met zijn maatregelen de hele wereldhandel kan ontregelen en grote onrust kan veroorzaken? Het is belangrijk dat we niet alleen naar onze eigen bevrijding en vrijheid kijken, maar dat we de opdracht hebben om mee te werken aan een wereld waarin gerechtigheid woont. God wil de wereld vrij maken, maar wil mensen gebruiken om dat te bewerkstelligen. In de overdenking wijst ds. Hollemans erop dat we voor onze vrijheid uiteindelijk uitkomen bij Jezus. God biedt de uiteindelijke bevrijding. In de berijmde psalm 124 wordt het zo gezegd:
‘Die onze boeien slaakt, het is de Heer.
Die voor de vrijheid waakt, het is de Heer.
Door zijn verlossing zijn wij vrijgemaakt’.
Over onze bevrijding door de dood en opstanding van onze Heer hoeven we niet te twijfelen en vanuit die wetenschap kunnen we werken aan een wereld waarin het recht zal zegevieren.

Dietrich Bonhoeffer was iemand die zijn leven verloor in een poging om de wereld te verlossen van een duivels regime. Het is goed om herinnerd te worden aan mensen die in de strijd voor rechtvaardigheid hebben geleden of zelfs hun leven daarbij hebben gelaten. Mensen als Maarten Luther King en Nelson Mandela zullen we ons blijven herinneren.

Op bescheiden schaal kunnen ook wij een bijdrage leveren. Iedere maand vestigt Amnesty International in onze kerk tijdens een dienst de aandacht op mensen die vanwege hun overtuiging of hun geaardheid gevangen worden gehouden. Het heeft zin om daartegen protest aan te tekenen, want het heeft menigmaal geleid tot vrijlating van onschuldige gevangenen.

In het maandelijkse interview maken we kennis met Ria en Peter van Buggenum. Deze geboren Limburgers hebben veel werk voor onze kerk verzet, eerst voor de gereformeerde kerk in Heerlen en later ook voor onze PKN, met name voor de Kerk aan het Tempsplein.

Vermeldenswaardig is de recordopbrengst van de laatstgehouden bazaar. Op veel gebieden lopen de activiteiten van onze kerk terug en daarom is het verheugend dat er zoveel mensen zich inzetten voor de bazaar in Brunssum en dat ook veel buurtgenoten bij die gelegenheid de weg naar de Pelgrimskerk weten te vinden. Het is een voorbeeld van een kerk die midden in de samenleving staat en zo hoort het!

terug
×