Euroregionale Oecumenische Conferentie

Euroregionale Oecumenische Conferentie

vrijdag 20 april van 9.30 – 15.45 uur in klooster Wittem
De euregionale oecumenische werkgroep Maas – Rhein, waarin de bisdommen Roermond, Aachen en Luik en de Protestantse Kerk in Limburg, Rheinland en Eupen/Malmedy participeren, organiseert een conferentie onder het thema:
„Help je mij …  bij het sterven?“
Recht op leven – Recht op sterven?
De angst om onder veel pijn en in eenzaamheid te moeten sterven brengt steeds meer mensen ertoe het tijdstip van hun dood zelf te willen bepalen. De voorstanders van actieve stervenshulp beargumenteren dat de vrijheid van individuen ook het recht inhoud tot beëindiging van zijn/haar leven. De tegenstanders van een gewenste dood zetten in op de bescherming van het leven tot aan het einde toe en daarmee voor een menswaardig sterven door de therapeutische verzachting van de pijn en de ontwikkeling van verzorging in een hospice.
 
Hoe is de hulp aan stervenden in België, Duitsland en Nederland wettig geregeld? Welke posities nemen de kerken in de Euregio hierin in? En hoe gaan mensen die stervenden begeleiden om met hun wens hun leven te beëindigen? Wij nodigen u hartelijk uit over deze vragen in Euregionaal verband samen na te denken. Wij gaan graag met u in gesprek.
 
Er is ’s morgens en ’s middags een lezing met aansluitend 3 workshops om over onderdelen van de lezing door te praten.
Lezing ’s morgens is van Dr. Emil Piront uit Luik. Hij is moraal theoloog in Leuven en spreekt over de positionering van de kerken in de euthanasiepraktijk in België.
In een van de aansluitende workshops gaat het met Prof. Dr. Martin Buijsen, hoogleraar gezondheidsrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam over euthanasie in Nederland.
 
De lezing ’s middags is van Paul Schreur O.S.Cam, uit Roermond, hij heeft als geestelijk verzorger in de palliatieve zorg gewerkt.
Hij spreekt over “Vragen aan het einde van het leven – een pastorale zoektocht”
Een van de workshops wordt geleid door de palliatief arts Johannes Wüller van homecare Aachen.
 
De voertaal deze dag is Nederlands en Duits. Bij de lezingen is een hand-out voorhanden in de andere taal. Bij de workshops spreekt ieder zijn eigen taal, er zijn mensen om zo nodig te vertalen.
 
Deelnemersbijdrage (bij aanvang conferentie te voldoen)
Incl. warme maaltijd en koffie        € 25
Studenten                                    € 10
 
Aanmelden tot 13 april 2018
Wij vragen u om u per email of telefoon aan te melden. De aanmeldingen worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld. Na aanmelding ontvangt u een aanmeldingsbevestiging met routebeschrijving.
Er is veel belangstelling voor deze dag. Wacht niet te lang met aanmelden want vol is vol
 
Informatie en aanmelding voor Nederland
::     
(:      0031 (0) 43 3624240
 

terug
 
 
 
 

Kerk aan het Tempsplein
datum en tijdstip 20-01-2019 om 10.00 uur
meer details

De Ark
datum en tijdstip 20-01-2019 om 10.00 uur
meer details

Pelgrimskerk
datum en tijdstip 20-01-2019 om 10.00 uur
meer details

 
Snel naar:
__________________
 
________________
 
________________
Beluister onze kerkdiensten via www.kerkomroep.nl
 
________________

 
 
________________
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.